There was an error in this gadget

KAKI BLOG TERHEBAT




Jaminan 200% Blog Yang Boleh Dilayari Semua Lapisan..Amaran!!!Setiap Yang Terkandung Disini Tiada Niat Untuk Menyinggung Sesiapa.... Kalo Suka Mari La Kita Berfolow-Molow..ekekekke


Friday, March 18, 2011

MARI BELAJAR MEMBUAT VIDEO

assalamualaikum sume...(baget ada owg dok baca blog la konun2nya)

aritu kan aku ada wat video untuk encuk gumuk aku..n cam yg aku sangka..dia suka...wah terharunya aku..hahahah..tiba2 jadi gedik sat

pastu ada la owg tya aku camna nak wat video (encik gumuk la tu..konon nak wat kat aku kembali..mcm reti!!) hahahahah..ok kat cni aku nak ajaq k mcm mana nak wat video yg simple

mula-mula
makesurekan ampa ada movie maker naaa 

 kalo x dak movie maker camna nak wat tol x..so buh dulu....kemudian bila kita klik kat situ akan kuar paparan skrin camni..pastu kat tepi tu ada item2..

anda leh pilih samada nak buh pic @ lagu dahulu
cik ayu pilih masukkn pic dulu dgn klik import

anda boleh melihat gambaq2 telah dimasukkan dlm board
p/s:ye sy tau pic encik gumuk saja kan.. T_T

pastu tugas anda tarik gambaq n lepaskan kat story board
smpai abis gambaq2 yg ampa suka tu

buat benda yg sama untuk lagu..mcm kita import pic td..
tp lagu 1 ja k :P

dah abiskan pic?? proses seterusnya
klik kat view video effect
masukkan efect apa yg anda nak..

 video effect ni fungsinya adalah untuk memaparkan gambaq yang kita pilih td akan beralun dengan cantik(sebenaqnya aku x tau ayat yang sesuai..tp kalo ampa try ampa tau kot apa kesannya kan) hehheehe






kemudian kita ambik video transaction plak



mcm video effect td,,video transaction ni fungsinya bagi pic tu kuar ikot acuan yg kita nak la..mcm bentuk diamond ka..love ka..bow ka..ikot pilihan yg kita nak tu la...buat mcm effect td gak..wat sampai abis...


nak tulih-tulih ambik hat ni

ok..kat pic kita ni jugak..kita leh tulis ayat2 jiwang yang membuatkan owg yang membacanya muntah..hakhakhak..pilih ja..dia ada banyak jenis..samada nak tulis kat pic tu ka..kat awai2 masa kita nak wat video ka...last sekali ka..ikot la


contoh yang aku tulis

ok kat cni aku ambik yg mula2..maksudnya nak ada ayat sebelum pic2 ni kuar..kita leh ja ambik byk2 ikot kerajinan masing2..kalo anda rajin wat ja setiap pic tu :) masa kat situ juga ampa leh edit nak buh tulisan jenis apa..warna apa..style mcam mana..kuar kot atas ka..kuaq kot bwh ka..nak pusing2 ka..ikot la

hasil kita tulis td


nmpk x yg aku tulis contoh td tu dah ada kat situ dah..kat mula2 video ni nak ditayangkan...

dah puas ati..leh save


sebelum save ampa nmpk dak ada tingkap comey hat video tu..ampa play la.tgk story board ampa tu ok x ngn lagu ampa..sama dak..ampa ejas la sampai puas ati...

savekan nama video ni

next,next.hahahah..teringat mmbr aku..
ckup suka kalo tang next2 ni

biarkan dia save..jangan kacau

last

bila klik finish, maka siap lah video ampa td tu..senang kan..so x mau blajar ka???
ok ni contoh video yg aku wat untuk encik gumuk aritu..malu3





video







kesimpulannya..

1)pastikan ada movie marker
2)ada gambaq2
3)lagu yang kita nak

p/s:leh ja buat video ni sebagai hadiah..burn dalam cd..bg..kompem kwn tu suka..x yah penin2 dok pkir nak bg adiah apa..senang kan.."SELAMAT MENCUBA" ^____^
dan lagi 


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...