There was an error in this gadget

KAKI BLOG TERHEBAT




Jaminan 200% Blog Yang Boleh Dilayari Semua Lapisan..Amaran!!!Setiap Yang Terkandung Disini Tiada Niat Untuk Menyinggung Sesiapa.... Kalo Suka Mari La Kita Berfolow-Molow..ekekekke


Tuesday, December 14, 2010

Berjalan-Jalan Menghilangkan Boring Ditemani Seorang Diri Sambil Mengedikkan Diri Tanpa Haluan Sebenar

Asalamualaikum semua....

Giler tol tajuk entry aku..panjang sangt..tp dah lama tau aku x update blogni..cian dia..di anak tirikan oleh aku...
sungguh..aku btoi2 bz..caya lah  =_=" (ceh padahal fb ari2 ang update..lg mau tipu ka??tarak baek itu mcm)
okies..sowie

back to my tittle(nak cover rasa salah la tu) disebabkan awal muharam jatuh pada ari selasa dan kedah cuti..aku mengambil keputusan untuk berjalan-jalan di sg petani disebabkan terlampau rajin dan tak tahu nak buat apa..hehehehehe....

maka setelah bersiap ala kadar aku mencapai kunci si hitam..erkkkkkkk..abaikan apa yg anda lihat dikunci tersebut...adeh  -_-"

kunci si hitam
Tiba-tiba perut ku terasa lapar..adakah aku perlu berhenti makan dahulu sebelum meneruskan perjalanan ke Sp..tiba-tiba aku bermonolog sendiri..hahahahahahah..
lalu ku pujuk pewot ku yang buncit ini supaya tahan..nanti kita p makan kat sp..wah...hebatnya aku..boleh bercakap dengan perut tau..ekekekeke...

masa aku ngah membawa si hitam berjalan2..meter menunjukkan E..ceh duet lg sume tu..okies salah aku nak berjalan tp kedekut...-__-' (tp x leh ka sapa2 sponser minyak) so aku menuju ke bandar puteri jaya(isteri putrajaya) time aku nak g kaunter..ada sowg adik ni tya..
"kak..dah lama ka pakai viva ni"
aku yg terkejut menjawab dengan penuh sopan santun..kan aku ni lemah lembut(ok..tipu ja)
"dak..kak baru jer pakai dik..awat?"di hati ni sumpah cuak..awat yg tanya adakah disebabkan si hitam dah menjadi si coklat sedangkan plat masih baru..(ayu..cover ayu...malu ni)
"dak..saya nak tya..mahal dak kalo nak cat lain"  T_T..dengan hampir nak nanges..aku mnjawab..awat adik x p tanya kat kedai..kak x tau dik..huhuhuhu....

pastu aku terus memecut ke sp..(jangan salah sangka..aku x tinggalkan budak tu terpingga-pingga..tp aku skip cita sbb ada lg cita hat lain)
sampai ja pekan sp..jalan punya la sibuk..dan aku sebagai pemandu yg cun BERHEMAH membawa dengan berhati-hati menuju ke Centre Square..perghhhhhhh....parking x dak..sesak gila...dan bawu aku sedari yg aku berada di oversea (bangla..nepal dan indon sahaja yg kelihatan lg ramai dari rakyat tempatan)..
setelah pusing 2 kali aku mengambil keputusan untuk park bawah tanah..(tp x bwh sgt la..ada lg 1 tingkat yg lg bwh)..mula2 aku takot gak..tp pas tgk kiri kanan..rupa2nya byk yg senasib so aku x la takot..selepas memastikan si hitam sudah dikunci maka..terpaksa plak aku menapak naik ke tingkat atas(lece tol la)

tempat yg ditujui...ATM...hahahahahah..nak shoping apa x dak ongkos..tol x??so pas aku round2 di tingkat bawah aku mengambil keputusan untuk naik ke tingkat 4....nak cari makan..dan tiba2 aku terpandang....pesta siam(sebenarnya aku x tau nama apa..aku yg pandai2 declare peniaga siam yang berniaga di kaki lima adalah pesta siam..aku x tau nak buh nama apa...maafkan aku yer)

kasot kat situ nak habaq mai..punya la banyak dan murah2..aku sangat la teruja melihat wedges2nya(bkn potato yer)..dok pikiaq nak ambik ka x..nak beli ka x...tp aku dah byk...kat opis saja x terpakai..x termasuk di dalam si hitam yang saja2 wat spare 4 pasang..so aku menasihati diri aku yang baik ini supaya jangan(padahal hantu kasot..x caya mai aku nak tunjuk koleksi aku time belajar dulu..

koleksi yang dikumpul sem 4

koleksi kasot tu aku kumpul masa sem last.dan disedekahkan kepada jiran aku dah...so aku rasa ampa leh caya kot yang aku ni kaki beli kasot...tp aku suka pakai selipar..lg selesa..

so bl aku berjaya aku pujuk hati jangan beli aku terpandang sehelai t-shirt di badan patung..puas aku telek2 baju di tempat gantung tp x dak yg serupa dengan patung tu...maka dengan selambanya..aku bgtau siam tu...
"i nak baju kat patung tu"
maka....

aku balas dari patung...cian patung tu sejok

plz bgtau aku...yg perkara yg aku wat ni x salah...huhuhuhu...
baju ni harganya adalah RM20..dan sebelum nak bayar sempat lagi aku tnya ms siam tu..x leh kurang ka..n dia cakap RM18..wah...suka2..pas membayar aku pon pergi mencarik sesuap nasi.. dan aku memasuki De sabai Cafe (restoran makanan siam jugak..apa daaaaaaaaaaaaaa....mood siam ka arini)

selepas melihat menu sedas dua..maka sampailah hidangan yang ditunggu2

jus epal
nasi set c
 (nasi puteh,ayam nenas,kuah tomyam(dekotkan..kuah ja bg kat aku) spring roll dan yam bilis)

sedapkan..hahahahah..apa lagi..lincin aku tibai..erkkkkkkkkkkkk..sgt2 kenyang..alhamdulillah... dan aku dihadiahi dengan

tunai

hahhahah..okies pewit sudah kenyang..time berjalan-jalan...aku msuk 1 kedai n ternampak 1 riben yg comey so aku beli la...


rm2.90..murahkan
so dah beli tunggu apa lg aku kepit terus atas selendang...hahahah..konon2 cun dah la tu..huahuahuahu...
masa aku ngah jalan2 masuk kedai kuar kedai tiba2 aku terpandang 1 baju..alamak..baju cam aku beli tadi la..try tanya harga tgk...
"miss...how much this"
tau apa jawapannya?? "sekarang kita tengah buat offer..tinggal RM 29.90 sahaja..aiyaaaa...mau ja aku ckp td aku beli RM18.00 sahaja..tp apa guna kan aku bagitau..kalo dia bagi harga serupa pon aku takkan nak beli sampai 2 helai..dengan senyuman yang menawan..aku kata..x pa..i tanya ja..(adeh x sia2 aku nak yg patung tu pakai)

aku ni suka karaoke.. g tgk kat tmapt karaoke..alamak sangat ramai la orang..dan aku sowg2..sangatlah segan...cancel saja la..=_='

waktu pon ketika itu cam dah lewat aku berkeputusan untuk masuk ke Watson nyambek nak cari solution untuk lence aku yg hampir abis..time nak bayar..promoter tu plak tanya..
"akak, kami ngah wat promotion..shower mandian ni 1 RM9.90 tp kalo kak ambik 2 tambah RM1 ja..so 2 botol RM10.90.."
aku yang malas nak cakap banyak..."ok..kak ambik 2.."

strawberi tu wangi tau..cam sweet jer baunya

time kuar dari watson tu aku "terlalu" depan secret resepi plak dah...apa lg..my pebret indulgence

sowie dah makan separuh

ingatkan dah abis..bawu aku teringat motif sebenar aku p sp..nak beli mcd (baling tiada mcd..harap maklum)
dan tiba2 aku terpandang paparoti kalo kat tesco ipoh roti boy nafsu makan datang.terimbau kenangan lalu..aku beli lla 2 biji..kemudian aku menuju semula ke mcd dan memesan..tp tiba2 aku blur..(mybe kenyang)

"eh kak nak makan apa x tau"kata aku kat adik mcd tu
"apa kata kak pesan posperiti..arini bwu kuar"
bagai disorongkan bantal aku ikot ja...sempat lagi adik tu kata..
"eh kak...banyaknya kak beli"sambil dia tgk tanganku sarat ngan muatan
time tu sumpah aku malu sangat...."erkkkkk...kwn2 kak yg kirim ni"
sowie myhouse mate..aku terpaksa bohong sunat...

selepas dapat order aku terus blah menuju ke sihitam aku takot andai kata aku lambat ada lagi yang aku borong


sesak sihitam


setelah sampai ke Baling sempat lagi aku membeli selendang sehelai(dijadikan model plak oleh makcik tu..suwuh aku ajaq customer dia cara nak pkai selendang..janji dapat diskaun) dan sehelai t-shirt sempat ku sambar di sebelah kdai mak cik selendang..

dah2...aku nak balik umah...x sukanya aku membazirkan duet...

bye..salam

nota kaki:
             1. aku heran napa aku jumpa orang2 yang ramah tamah aritu
              2. majoriti aku beli adalah makanan..(aku sempat transfer rm90.00 untuk kak rose..pesan tart      
                  blueberry dan marble cheese brownies)
              3. lama sangat aku x update..hari ni panjang berjela2..


nmpk reben comey tu x??? ^_^
muka x yah tgk la..muka yg sangat tidak jinak




Tuesday, October 19, 2010

Bila jiwang melanda

Asalamualaikum sume..
wah baiknya..anak sapa la ni..hekhekhek

biar betul tajuk post aku kali ni..hahahahahahah
pengakuan ikhlas ni..
aku ni bukan apa...bila mai 1 tahap jiwang aku ni melanda sebegitu teruk
yg jd mangsanya adalah encik bf saya..cian dier kan

malam ni aku jalan2 di dalam pak cik youtube..wah aku terjumpa lagu2 hindustan yg amat popular 1 masa dulu 




cita ni tajuk jaanaam..hero rahul roy(time ni shahrukh khan mana glamer lagi) n heroin dia pooja bhaat..comey sgt tau...saya suker..saya suker..(wah tiba2 jd x waras seketika..amatlah tidak bijak tuan2 ye kalo buat begitu)

ayu seyez plz(ok aku dah mrh dah)..apa yg aku nak kongsikan kat cni adalah..perasaan aku...hahahah skali cita perasaan plak..ala bek ampa sume ngaku..xkn aku sowg ja rsa bila tgk cita camni aku rasa nak msuk dlm cita ni..nak berlakon pastu kalo bleh jd kehidupan sebenar..dongeng betoi ang ni ayu..amatlah tidak bagus..hahahahahh..tp nak wat camna...itulah perasaan aku..adeh -_-"

setakat ini ja aku merapu..nanti rajin aku tulis..hahahah

opsss...terlupa nak bgtau..esok aku kena p pra sek p main2 ngn budak2..bestkan kerja aku ni..heheheheh


Monday, August 23, 2010

Di saat...sebuah puisi yg di copy paste

pas sahur aku saja2 search..n jeng3..aku terjumpa satu puisi yg bg ku amat jiwang..keh keh keh (eh bkn ka aku ni seowg minah jiwang??buat2 x ngaku plak erk..nak kena tembak kot??)
cian dier
ok2..time untuk serius..(apa daa..ckp byk bla mau start..heheh..okies dah mrh dah diriku ini..ampnkan patik)

berbalik pada puisi tadi..mengisahkan..eh x mo la terang2..hampa sendri la tafsirkan =)









Disaat



Disaat kamu ingin melepaskan seseorang..ingatlah pada saat kamu ingin mendapatkannya
Disaat kamu mulai tidak mencintainya...ingatlah saat pertama kamu jatuh cinta padanya
Disaat kamu mulai bosan dengannya...ingatlah selalu saat terindah bersamanya
Disaat kamu ingin menduakannya...bayangkan jika dia selalu setia
Saat kamu ingin membohonginya...ingatlah disaat dia jujur padamu
Maka kamu akan merasakan arti dia untukmu
Jangan sampai disaat dia sudah tidak disisimu,
Kamu baru menyadari semua arti dirinya untukmu
Yang indah hanya sementara
Yang abadi adalah kenangan
Yang ikhlas hanya dari hati
Yang tulus hanya dari sanubari
Tidak mudah mencari yang hilang
Tidak mudah mengejar impian
Namun yg lebih susah mempertahankan yg ada
Karena walaupun tergenggam bisa terlepas juga
Ingatlah pada pepatah,
"Jika kamu tidak memiliki apa yang kamu sukai, maka sukailah apa yang kamu miliki saat ini"
Belajar menerima apa adanya dan berpikir positif
Hidup bagaikan mimpi, seindah apapun, begitu bangun semuanya sirna tak berbekas
Rumah mewah bagai istana, harta benda yang tak terhitung, kedudukan, dan jabatan yg luar biasa, namun..
Ketika nafas terakhir tiba, sebatang jarum pun tak bisa dibawa pergi
Sehelai benang pun tak bisa dimiliki
Apalagi yang mau diperebutkan
Apalagi yang mau disombongkan
Maka jalanilah hidup ini dengan keinsafan nurani
Jangan terlalu perhitungan
Jangan hanya mau menang sendiri
Jangan suka sakiti sesama apalagi terhadap mereka yang berjasa bagi kita
Belajarlah tiada hari tanpa kasih
Selalu berlapang dada dan mengalah
Hidup ceria, bebas leluasa
Tak ada yang tak bisa di ikhlaskan
Tak ada sakit hati yang tak bisa dimaafkan
Tak ada dendam yang tak bisa terhapus. 


cool kan puisi ni...kalo suka kelip mata 2 kali..hehehehe..tiba2 tringat dialog cita EMILY yang best tu..

clap..clap..clap..untuk penulis yg dpt hasilkan karya begini..
aku??tahun bl la agaknya leh karang..jenuh dok keronyok kertas..
k la....selamat beramal di bulan puasa..

adios..adidas yang penting enjoyyy
Add caption

Saturday, August 21, 2010

Kalo sudah Jodoh

Entah kenapa malam ni..malam ker??silap2..sahur time..hehehe..ok back to title aku nak cita tentang kalo sudah jodoh (kalau kak aku tau aku nak cita pasai ni kompem dia suka marah sejarah hidop dia dikeluarkan..wah..sekali lagu Wanita plak kat radio..cam tau2 ja aku nak tulis ni..ekekeke..ok berbalik pada cerita..kakak aku ni bwu ja mendirikan rumahtangga pada bulan Mei yang lalu..kakak aku menamatkan zaman bujangnya pon di usia awal 30an..sebelum ni sume adik bradik ngtkan Beliau x kan berkahwin..tp Allah maha Berkuasa..

Dulu sebelum menjadi seowang 'misi' kakakku ni bekerja di sebuah kilang 'econ' di Aloq Staq..di kilang yang sama kakak ku lagi 2 owg pon keja kat situ gak...sowang adalah kembar beliau ini (maafkan patik sebab terlupa nak cita yang beliau adalah kembar) manakala kakak yang sowg lagi tu x kembar, tua setahun dari mereka-mereka ini. paham x? Kiranya aku ada 3 orang kakak di kilang tersebut la...ok..masa kat kilang ni kakak-kakak aku ni dah ada marka(ish3..gatainya depa) tapi beliau sahaja tidak mempunyai kekasih pujaan hati. Tapi tak mengapa,bg beliau cinta bukanlah segala-galanya..(selagi belum tutup mata..kerja..kerja..kerja..sekali cita p-ramlee la plak)tapi..jeng3...wah suspen ni..di kilang tersebut ada seorang jejaka yang meminati beliau.Tapi beliau tidak layan..cian mamat tu kan.mungkin tiada jodoh antara mereka.tidak mengapalah..

Tidak lama kemudian, ketiga-tiga kakak ku mendapat tawaran kerja iaitu menjadi misi(sekali 3 owang..sebab tu aku x mau jadi misi cam depa)maka berhentilah mereka dari kilang tersebut.kakak ku yang tua setahun dari kembar tu telah mengikatkan tali pertunangan dengan marka yang kerja kat kilang td tp dia pon x keja kilang tu dah..dia jadi bomba..manakala si kembar beliau(watak utama)still bercintan-cintun ngan markanya yang sudah bekerja sebagai technican telecom..tinggallah beliau cam aku cita tadi solo molo..

setelah menjalani latihan sebelum menjadi seorang misi yang membantu rakyat..keluargaku dikejutkan dengan pemergian kakak kembarku mengadap ilallahi tanpa diketahui penyakitnya..sesungguhnya permergian kakak ku itu memberikan tamparan yang hebat kepada keluargaku lebih-lebih lagi kepada beliau kerana mereka kembar segala masalah dikongsi bersama..sebelum kakak ku meninggal arwah telah clash dengan boyprendnya dan segala masalah dicurahkan kepada seorang jejaka 'F' ni.sorry aku terlupa nak cerita tadi hat ni..

ok bila kakakku meninggal..kembarnya tiada tempat nak mengadu sebab dia bukannya ada marka..masa ini lah jejaka 'F' berbaik-baik dengannya..tetapi hubungan mereka x lama..ish aku inagtkan dah bertemu jodoh..tapi nak buat macamana kan..mungkin kakakku takut sekiranya jejaka 'F' menyukainya disebabkan kakakku mempunyai iras yang sama dengan arwah(ya lah..nama pon kembar, apa daa kakak ni)mungkin mereka hanya boleh menjadi kawan sajakan.

lepas pada tu kakak ku yang berkahwin dengan ahli bomba tu telah merekomenkan kawan suaminya dengan bantuan suami tercinta kepada kakakku ini..mudah-mudahan inilah jodohnya..begitulah doa kami sekeluarga..ada la kuar date 2..3 kali tapi kakakku ini pun satu..men tarik..last2 pemuda tu tak larat nak tunggu dan hubungan mereka berakhir apabila pemuda itu berkahwin dengan perempuan lain(ohh rupa2nya ada simpanan yer patot la)dah ada anak 2 dah pemuda tu sekarang..kalo aku p umah kakak aku kat penang(kuarters bomba jumpa la)..hemm kakakku ni penakot sikit..dia bimbang sekiranya apabila dia berkahwin suaminya tak bagi dia menjaga mamaku(termasuk aku dan adiku sekali la tu..baikkan hatinya...sayang kakak..heheheh

maka tibalah waktunya apabila aku plak nak tolong kenen2kan kakakku dengan abg yang aku kenai.tp nama pon aku...hat nak nak bagi kenai tu pon serabut cam aku gak..so x jadik la..hahahahahahahaha harun sak=lim bachik btoi..last sekali kami sekeluarga dah malas nak pikir dah..andai ada jodoh kakak aku ni ada la..

satu hari time kakak aku dok tunngu lif kat Hospital Sultanah Bahiyah(time tu dia keja kat situ)dia ditegur oleh satu suara "eh..ni Queen kan"(dulu time kakak aku keja kat kilang econ tu kawan-kawan dia panggil dia Queen dengan alasan muka dia macam permaisuri siam..ada kena mengena ka..adeh) kakak aku pon x bapa nak cam siapa yang tegurnya tu.."Ni King ni..ingat lagi dak" nah aihh elok dah la queen jumpa ngn king..ekekekekeke..maka bermula lah sebuah ceritera

setelah hampir 2 tahun menyulam kasih sayang..ewah...kakakku telah mendirikan rumah tangga dengan "KING" yang dijumpanya di lif dan "King tersebut adalah jejaka yang meminati beliau semasa di kilang 'econ' dulu.Jejaka tersebut tetap menanti tanpa jemu.bila kakakku menolaknya dulu tiap kali bila dia bercinta hubungan tidak bertahan lama..memang dah jodoh depa kan.wahhhh..mesti semua x sangka kan..setelah 10 tahun berjumpa..dan telah jatuh cinta.seterusnya mendirikan rumah tangga (cerita ni kita selalu jumpa kat novel-novel ja)..dan mama ku lah insan yang paling gembira bila tengok anak daranya telah bertemu jodoh..dan pasni mesti mama dok penin pkirkan pasai aku plak..heheheh..mama rilex..cek muda lagi

to kakakku mimie dan abg iparku abg mat..semoga kalian bahagia sehingga akhir hayat..dan doa-doakan hubungan cek dan iwan pon akan sama cam kalian gak na(sebelum tu cita aku pon lebih kurang sama gak.,nanti ada masa aku tulis)

adios..
kalau sudah jodoh

Thursday, August 19, 2010

cerita sedih

malam ni dlm search cita2 sedih..aku terjumpa 1 kisah benar dlm blog seowg blogger ni...sebuah kisah di mana seorang anak yg merindui emaknya yang sudah tiada lalu..diluahkan dlm sepucuk surat..sumpah..bg aku sedih sgt..aku copy n paste untuk dikongsi bersama

SURAT DARI ANAK MAK YANG DAH TAK NAKAL

Mak..... Terlalu bosan rasaa duduk membilang hari..... Dah hampir sepuluh bulan mak pergi, Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih.... Mak tau tak....... itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa..... dan itu juga terakhir kali nya. Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh..... nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni...... mak macam dah sedia.....

Seminggu sebelum tu...... mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai..... Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu.... tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih...... kakak pun rasa hairan..... mak tak penah buat gitu..... pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak...... tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ....... kengkadang siaran indonesia .. mak terus tekun menganyam... Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2.... pastu mak jemur karpet-karpet. .. pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain.. mak biarkan ruang tu kosong.. rupanya kat situ jenazah mak diletakkan.. paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak.. ada kat dalam almari..... ada kat dalam dalam beg..... ada dalam ASB..... ada kat dalam Tabung Haji.. mak cakap tak berapa cukup lagi...... ada kat dalam gulung tikar..... masa tu mak perasan takk..?? kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar... kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa... mak cuma gelak jer... eeemmm...bahagiaa nya saat ituu..

Mak..... Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut..... bila malam tu kiter sampai dari KL..... mak dah dalam kesakitan. Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk..... mak tetap takmau pi hospital.... . dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk.. Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... . tapi kiter berkeras juga pujukk.. nanti di hospital ada doktor... ada ubat untuk mak.. kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer.. Mak tetap tak bersetuju... .. mak memang degil.. tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu.. Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk.... mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... .. Mak..... amponkan kami semua... kami nak mak sehat... kami sayang mak... kami tak mau mak sakit... kami terpaksa juga hantar mak ke hospital.... ampon kan kami yer mak....

Mak..... Malam itu abang bawa mak ke hospital dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter... Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak, kiter kata nak beli kereta.... Mak asyik tanya ajer.. cukup ker duitt.. kiter jawab pula... kalau tak cukup, mak kan banyak duit... mak gelak ajerr..... Lepas tu bila kereta kiter sampai.... mak buat kenduri kesyukuran... .... Dan kiter masih ingat lagi... bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor..... Punya la kiter takut... kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak..... Bila balik sahaja kampong.... kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj..... Tapi mak perasan juga bumper depan kemek... mak tanya kenapa...? Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak.... tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau... Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar... mak, kiter menipu mak kan .. ampon kan kiter..... Mak..... Jam 4.30 pagi 19/08 /2006 Bila tiba aja kat hospital..... nurse tengah balut mak dengan kain putih....... mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital... Mesti mak nampak abang cium dahi mak..... Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak.... Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu... mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn Mak tau tak....

Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar... Adik kat sebelah diam melayan perasann... Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini... jalan di depan terasa makin kelam..... airmata dah tak mampu di tahan.... Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela... Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga... di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang.. kosong. ...sekosong hati ini..... Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. ..... terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak...... Kiter masih ingat lagi.... Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak... Jam 11.00 pagi mak di mandi kan .... Anak2 mak yang pangku masa mak mandi.... Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak..... Kiter gosok kaki mak perlahan lahan..... Mak perasan tak.....? Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter..... Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.." Bila makcik tu kata gitu... lagi laaaa laju airmata ni... tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak.... Mak.....

Sampai takat ini surat ni kiter tulis..... kiter nangis ni..... Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi.... Takder orang yang bangun lagi..... kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih... kiter rindu kat mak....! Takpa la.... nanti bila kita selesai sembanyang subuh, kiter baca yassin untuk mak... mak tunggu ya..! Mak.. Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... . Semua anak2 mak mengelilingi mak... menatap wajah mak buat kali terakhir.... Semua orang kata mak seolah2 senyum aja... Mak rasa tak.... masa tu kiter sentuh dahi mak.... kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk..... Kiter tak mampu nak cium mak... kiter tak daya.... kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar... Airmata kiter tak boleh tahan....

Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak... tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak..... Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah.... Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik... badan akak terasa panas... makk... anak mak yang seorang tu demam.... Mak tauu... cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .

Mak..... Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi... Begitu terasa kehilangan mak... boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata... Dan sampai satu tahap.... masa tu malam jumaat selepas maghrib.... Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. .... entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi... semakin kiter tenung terasa semakin sayu... tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu... kiter cuba bertahan... memujuk diri sendiri tapi tak juga reda... Kiter rasa nak telefon mak..... nak cakap dengan mak..... anak mak yang ni dah tak betul kan ..? Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong.... Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi... Puas la kakak memujuk kiter... Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.." Dan akhirnya akak juga nangis..... Mak tau tak.. di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati... rasa nyilu sangat... menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni.... Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma.... hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak.... cukup la sampai sini dulu.... kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu.... kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid... selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan .... kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak... esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula.... Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih.... pastu kawan kiter bgtau... simpan je buat kenangan.. Kiter cuma tau alamat ni aje... Takper yer mak...k Kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu... sebab kawan kiter dah lama tunggu tu... akhir kata untuk mak, I LOVE YOU SO MUCH dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter... memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah.. sampai masuk univesiti.... sampai kiter boleh rase naik kapal terbang... boleh rasa duduk kat negara orang... s ampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,









Sunday, August 15, 2010

KeNaNGan

zaman dulu2 besh giler


tipu lah kalo bdk2 zaman dulu x pnah mkn ding dang n tora datang lg..(wat sora cam mat sentul)..dlm dia dpt mainan...best kan




pastu x lama keluaq la produk bawu...cam ding dang ngn tora gak
tp hat ni mahai ckit
 apa2 pon zaman dulu mmg beshkan..bdk2 la ni ja x reti..
nak reti camna..celik2 ja mata..ada laptop..men game..ada hp..
kecik2 dah ada aek..dah ada boyprend
zaman skrang mana tau
tuju kasot


pastu kalo p sekolah ada ja benda nak wat men..men jentik tudung botoi ngn men lawan pemadam..x pon bl tiba time piala dunia..ataupon liga..pakat men bola kotak plak...ekekekeke
love this time very much


apa aku ngarut ni..aihhhh...

Saturday, August 14, 2010

pertama...





testing2...1..2..3..

wah...besh3..1st time ada blog sndri...nak tulis apa pon x tau ni..x pa la no...tulih p la hat mohong2 pon..bkn ada apa pon..

kalo la ada insan2 yang tersinggah kat page budak ni..makaceh no...kalo x dak pon..apa bleh buat 
dah nasib badan..heheheheh
untuk percubaan ni..hat ni dulu kot leh boh
nanti bl2 aku try wat len.




muhahahahahaah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...