There was an error in this gadget

KAKI BLOG TERHEBAT




Jaminan 200% Blog Yang Boleh Dilayari Semua Lapisan..Amaran!!!Setiap Yang Terkandung Disini Tiada Niat Untuk Menyinggung Sesiapa.... Kalo Suka Mari La Kita Berfolow-Molow..ekekekke


Monday, November 28, 2011

CARA MEMBUAT COKLAT HOMEMADE YANG SEDAP

Assalamualaikum

entri lama yang baru dipost dan di upgrade semula


sapa yang tak suka coklat??? (yang jaga badan ja tak suka coklat ni..hahahha)

apa yang perlu ampa siapkan kalau nak wat coklat???

1. coklat yg khas untuk coklat..jangan guna coklat masakan...nanti x sedap selalunya aku guna coklat Beryl's.rasanya memang tidak mengecewakan


dark, white n milk

2. coco butter (yang ni aku tak buh pun)
3. pewarna yang dibenarkan (untuk kalau nak buh kaler2)
4. acuan, 
5.kuali, periuk (untuk double boiled kan)
6. kacang @kismis@ badam (untuk kita wat inti dia..ikot kesukaan)

cara-caranya:

1. didihkan air didalam periuk (selalunya aku guna periuk nasi yang lama) kemudian masukan periuk yang kecil serta kering di dalam periuk besar tadi
2. masukkan coklat kita tadi ke dalam periuk kecil (ikotlah berapa banyak kita nak...)
3. tunggu coklat itu cair (kalau kita nak masukkan coco butter time ni la kita masukkan skali)
4. sesetengah orang (aku lah tu..suka hancurkan badam dan masukkan ketika coklat cair)
5. dah cairkan...kita boleh masukkan ke dalam acuan yang kita pilih tadi (kalau tak terer ampa gunalah piping bag)
6. kalau tak mau ikot cara nombor 4, ampa masukkan dalam acuan pastu buh la inti tadi pon boleh cara tu...
7. sejokkan dan setelah itu keluarkan dari acuan dan boleh di makan...


selamat mencuba 

p/s:kalo nak wat kaler2..guna kan white coklat..buat kaedah yang sama, cuma sejokkan dahulu yang lapisan bawah baru tuang satu lapisan kat atas. ikotlah yang mana dulu..(kaler dulu ka hitam dulu ka)


ni coklat aku wat time tunang haritu



k bye

4 comments:

luv 2 b ibu said...

erm.. Ade tips lain x, untuk elakkan coklat tue cepat mencair blk slps di bekukan. ?? Heeee

mama suzana said...

Kalau betol buatnye..coklat tu x mencair pon....

Noraini Anne said...

Slm sis ..kt mne sis dpt kn coklat jenama berly's ni..sbb dkt kwasan sy xde jual coklat jnama ni.sy pnah gune coklat ni.mmang sdp.info pls...

Noraini Anne said...

Slm sis ..kt mne sis dpt kn coklat jenama berly's ni..sbb dkt kwasan sy xde jual coklat jnama ni.sy pnah gune coklat ni.mmang sdp.info pls...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...